Het terugdringen van verzuim voor bedrijven bij burn-out

Bedrijven burn-out samen

Een burn-out kost bedrijven bakken met geld

Als werknemers uitvallen met een burn-out is dit natuurlijk voor niemand prettig, zowel voor bedrijven als werknemers. Niet alleen is het lijden van de werknemer bij burn-out enorm hoog, maar zijn er ook hoge kosten die om de hoek komen kijken. De medewerker zit ziek thuis en kan geen werk meer verrichten waardoor andere collega’s dit op moeten vangen terwijl de HR afdeling druk bezig is met het verzuimdossier. Daarnaast komt het UWV zich ook met de zaak bemoeien. Allemaal zaken waar jij  je liever niet mee bezig houdt. Toch heeft 14% van de werknemers last van burn-outverschijnselen en het heeft er alle schijn van dat dit percentage in de toekomst zal toenemen. Dus om verzuim terug te dringen is een professionele aanpak nodig. Hier zijn wat redenen om een een professionele stress- en burn-out coach in de situatie te betrekken.

Hoge kosten

Een burn-out kost bedrijven gemiddeld zo een € 60.000,- per jaar, aldus het NRC. Dat is veel geld wat de verkeerde richting op rolt. Dit zijn alleen de kosten voor de zieke werknemer. Daarnaast wordt de opbrengst minder doordat er simpelweg minder mensen werken.

Het UWV komt controleren

Het UWV verplicht je om een actief plan van aanpak op te stellen. De werkgever en de zieke werknemer zijn beide verantwoordelijk voor de re-integratie. Dit houdt in dat beiden er alles aan moeten doen om de werknemer zo snel als verantwoord weer aan het werk te krijgen. Dit moet wel gebeuren door een gecertificeerd verzuimbedrijf (Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

De organisatie in een negatieve spiraal

Als één werknemer omkiept betekent dit dat andere collega’s het werk moeten opvangen. Hierdoor stijgt de kans dat andere medewerkers ook uitvallen door overbelasting. Dit leidt al snel tot een sneeuwbaleffect. Je moet er niet aan denken dat er meer mensen uitvallen en er niemand meer is om het werk op te vangen.

De oplossing voor bedrijven

Erkend stress- burn-out coach

1 op 1 coaching

Bang dat een medewerker gaat uitvallen en 2 jaar ziek thuis komt te zitten? Dan is 1 op 1 coaching het ideale hulpmiddel om het herstel te bevorderen. Hier wordt gebruik gemaakt van wetenschappelijk onderbouwde technieken om actief aan het herstel te werken. Als een werknemer alleen maar ziek thuis zit te rusten en dus ‘piekerverlof’ heeft zal het herstel langzaam gaan. Het is bewezen dat professionele stress-coaching de verzuimperiode vermindert. Daarnaast draagt het bij aan een duurzame inzetbaarheid en zit de medewerker niet een jaar later weer ziek thuis.

De stressworkshop

Wetenschappelijk, confronterend en nog leuk om te doen ook! Tijdens deze interactieve stressworkshop wordt er in groepen van ongeveer 20 personen, 90 minuten of een halve dag, actief gewerkt aan een gezonde manier van omgaan met stress.  Met een rapportcijfer van 8,6 gemiddeld worden deze stressworkshops omgeschreven als interactief, relateerbaar en lekker luchtig! Er komen onder andere de volgende punten aan bod:

  • Wat is stress en hoe werkt het?
  • Hoe reageer JIJ op stress?
  • Leer hoe je het beste je lichaam kunt laten ontspannen.
  • Hoe weet je of je tegen een burn-out aan zit?
  • Hoe raak je er weer uit?
  • Wat kun je preventief doen?

Interactieve presentatie

Voor het creëren van bewustwording en draagvlak bij grotere groepen werkt een presentatie perfect! Tijdens deze presentatie van max 30 minuten worden praktijkervaringen gedeeld en wordt de wetenschap achter stress op een leuke manier zichtbaar door korte interactieve oefeningen met het publiek.

Neem contact op

Vragen? Stuur een bericht! Bellen kan altijd. Op 06-37455184. En onthoud, wie geen tijd maakt voor de gezondheid voor haar medewerkers zal tijd moeten tijd moeten maken voor ziekte.