Bore-out of burn-out. 3 Punten voor het herkennen van een bore-out

bore-out

Bore-out door te weinig uitdaging

Je doet het werk met twee vingers in de neus, verveelt je de hele dag en bent doodmoe. Een bore-out kun je beschrijven als het tegenovergestelde als een burn-out. Waar je bij een burn-out structureel overbelast wordt ontstaat een bore-out door te weinig uitdagend werk te verrichten. De klachten van een bore-out lijken sterk op die van een burn-out. Zo is er moeite met concentreren, je hebt een kort lontje, voelt je uitgeput en je zelfvertrouwen is niet al te groot. Maar wanneer ben je zo ver dat je echt last hebt van een bore-out? Kijk eens naar de volgende 3 punten.

 

1. Je bent je werk echt spuugzat

Zodat het einde van het weekend in zicht komt en de maandag dichterbij begint het al. Je ziet ertegenop als een berg en vraagt jezelf af hoe je het weer gaat lukken om een week te overleven. De reden dat je het werk niet meer leuk vindt kan verschillend zijn. Je hebt geen leuke collega’s, de normen en waarden van de organisatie waar je voor werkt vind je niks of je doet al simpelweg jarenlang, iedere dag, hetzelfde werk. Het kan ook zo zijn dat je juist heel veel energie hebt om nieuwe dingen te doen, maar dat je leidinggevende dat niet toe laat. Zo wordt je gedwongen om maar steeds hetzelfde saaie werk te doen.

 

2. Pure verveling

Je gaat zuchtend door de dag heen en de passievolle vlam in jezelf staat op een laag pitje. Als jij je de hele dag verveelt zorgt dit voor veel stress. Raar, maar zeker waar! Je lichaam maakt dan voortdurend stresshormonen aan die je lichaam op de lange termijn volledig uitputten. Dat is ook precies de reden dat een bore-out zo veel lijkt op een burn-out.

 

3. Niet genoeg uitdagend werk

Je kunt de hele dag bezig zijn met taken, maar dan kun je er nog weinig voldoening uithalen. Als mens heb je behoefte aan structuur en regelmaat, maar ook aan vernieuwing en creativiteit. Dat betekent dus ook dat jij in je werk van tijd tot tijd uitgedaagd moet worden. Als dit niet het geval is, dan verlies je de betrokkenheid die je met je werkgever hebt. Op den duur heeft dit als gevolg dat jij je volledig van werk distantieert en er niets meer mee te maken wil hebben.

4. De oplossing voor een bore-out

Het is tijd om te herontdekken waar je energie van krijgt! Ga een paar jaar terug in de tijd en vraag je af waar je vroeger ECHT van kon genieten. Als je niet meer weet wat je leuk vindt om te doen, dan is dit lijstje een aanrader om te bekijken. Hier staan 313 leuke activiteiten op die je kunt doen. Denk ook aan je werk en durf kritische vragen te stellen als: ‘Past dit werk nog wel bij me?’ of ‘Wat heb ik in mijn werk nodig om het geluk te hervinden?’. Maakt dit ook bespreekbaar met je leidinggevende. Het is in ieder geval tijd dat je weer plezier krijgt in je werk en leven. Onthoud wel: Je zult je geluk niet snel vinden op de plek waar je het ook verloren bent.

 

Verder lezen?

Zeker weten dat je geen last hebt van burn-outverschijnselen? Lees dan hier lekker verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *