Sporten bij burn-out. Hoe zit het precies?

Sporten de weg naar herstel

Sporten bij burn-out voor het herstellen van balans.

Dat sport en bewegen gezond voor je is weten we inmiddels wel. Maar als je volledig uitgeput en burn-out bent kan het een gevaarlijk iets zijn om te sporten. Als je enorm intensief gaat bewegen put jij je lichaam alleen maar meer uit en raak je steeds verder van huis. Maar wat is gezond en wat is ongezond? De do’s en don’t lees je hieronder!

 

Waarom WEL sporten tijdens je burn-out?

Om te voorkomen dat je niet ook hier over je grens gaat raad ik je wel aan om dit onder begeleiding te doen! Mensen die burn-out raken zijn echte doordouwers en gaan vaak tot het uiterste. Iets wat je bij het sporten niet moet doen als je een burn-out hebt. Dus bij twijfel kun je me gewoon een appje sturen naar 0637455184. Maar sporten kan wel echt goed zijn voor je herstel! Er zijn heel wat redenen om juist wel te sporten. Lees even mee.

Je slaapt beter!

Je slaapje is heilig als je herstelt van een burn-out. En laat sporten nou net enorm goed zijn om in slaap te komen! Sporten vergroot je conditie en verlaagt je hartslag. Deze lage hartslag helpt je het ’s nachts sneller in slaap te vallen. Je lichaam valt na fysieke inspanning gewoon sneller in slaap. Probeer hierbij wel voor het avondeten te sporten of net erna, maar ga niet om 21:00 nog een rondje rennen als je om 22:00 in bed wil liggen. Dan heb je juist een hogere hartslag en wordt en lastiger om in dromenland te komen!

Sporten breekt stresshormonen af!

Dit is wel echt een geweldig effect van sporten! Er zijn meerdere manieren om stresshormonen af te breken. Naast ademhalingsoefeningen, jezelf verwonden (doe maar niet) en huilen is sport een manier om van je stress af te komen. Tijdens het sporten maak je namelijk endorfines aan die het stresshormoon cortisol afbreken. Het verlaagt gewoon je stress! Maar let wel op. Sport niet langer dan 30 minuten tijdens je burn-out. Hou het lekker low-key en ga niet tot het gaatje. Anders maak je alleen maar meer stresshormonen aan.

Even al je frustraties eruit!

Aangezien veel mensen hun emoties opkroppen is het goed om een uitlaatklep te hebben. Even lekker tegen een boksbal slaan of schreeuwen tijdens een potje tennis. Sporten maakt je lekker leeg van binnen en rustig in je hoofd. Als je bijvoorbeeld ruzie hebt met je partner is het een gouden tip om eerst even te sporten en je hoofd leeg te maken. Dit zorgt ervoor dat je daarna een gesprek kunt hebben zonder te schreeuwen. Want als je boos bent geef je de beste speech waar je instant spijt van krijgt.

Sport is meditatie in beweging!

Het even nergens aan denken is heerlijk! Je kunt het hebben tijdens dansen, een potje voetbal of tijdens het hardlopen. Maar sporten zorgt ervoor dat je uit je hoofd komt en in je lichaam zit. Klinkt misschien een beetje zweverig, maar hier ontspan je van. Het constante gepieker wat stress veroorzaakt wordt hierdoor minder. Maar dat is nog niet alles! Je ademhaling wordt dieper wat weer meer gelukshormonen aanmaakt.

Een goede conditie maakt je weerbaarder tegens stress!

Een goede conditie werkt als een buffer tegen burn-out. Het zorgt ervoor je dat je weerbaarder bent voor tegenslagen en verhoogt je algehele gezondheid. Genoeg redenen om lekker te bewegen dus! Maar weet je nu niet welke sport echt bij je past? Kijk dan hier voor wat inspiratie.

 

Wanneer is sport bij burn-out ongezond?

Mensen die net uitgevallen zijn met een zware burn-out wordt aangeraden om nog niet te sporten. Of in ieder geval niet intensief. Op het moment dat je gaat sporten met een zware burn-out put je het lichaam alleen nog maar meer uit. De eerste maand is het belangrijk dat je zoveel mogelijk rust neemt en vooral niet gaat trainen voor een six-pack. Doe je dit wel? Dan maakt je lichaam meer adrenaline en cortisol aan wat het lichaam op korte termijn een lekkere boost geeft, maar op de lange termijn uitput. Wat in deze periode aangeraden wordt is wandelen. Het kan zijn dat je in het begin nog maar net rondjes door je huis kan lopen. Daarna misschien dagelijks 3x 5 minuten buiten de deur. En probeer door de natuur te wandelen als het even kan! Dit verlaagt je stresslevels enorm!

Maar om zelf te sporten als je net burn-out bent is gevaarlijk. Je gaat namelijk best snel over je eigen grens zonder dat je het echt door hebt. Het beste is dan ook om onder begeleiding van een stress-coach te sporten. Dan weet je in ieder geval zeker dat het goed gaat! Twijfel je of je het wel goed doet? Stuur me gewoon een appje op 0637455184 en dan help ik je wat verder! Of stuur me een pm!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *