Burn-out door Hoogsensitiviteit, AD(H)D en Autisme

AD(H)D Autisme hoogsensitief burn-out

De samenhang tussen burn-out Hoogsensitiviteit, AD(H)D en Autisme

De kans dat mensen met Hoogsensitiviteit, AD(H)D en Autisme een burn-out krijgen is groter dan bij andere mensen. Deze groep is gewoon net wat gevoeliger dan anderen. Het zijn verschillende ‘aandoeningen’ met elk hun eigen kenmerken, maar dat ze allemaal last hebben van overgevoeligheid is een feit. Ze zuigen de emoties van de mensen om zich heen op, zijn gevoeliger voor harde geluiden en  raken sneller overprikkeld dan andere mensen. Het is dan ook niet vreemd dat deze groep een verhoogd risico heeft op een burn-out. Vaak komen volwassenen tijdens hun burn-out periode er pas achter dat ze hoogsensitief zijn of AD(H)D / Autisme hebben. Veel mensen schrikken van deze diagnose, maar het is eigenlijk heel goed om te weten! Want zo weet je weer wat meer over jezelf en kun je hier in de toekomst mee om leren gaan! Hieronder wat kenmerken.  

Hoogsensitiviteit en burn-out

De officiele term is HSP en staat voor Hoogsenstitief Persoon. De naam zegt het al. Je bent gevoeliger voor prikkels dan normaal. Geluiden komen scherper binnen en kunnen je humeur ineens doen omslaan. Denk maar eens aan een goederentrein die met piepende remmen stopt op het station waar je net staat. Het raakt je keihard en hebt veel moeite om het te verdragen. Dit geldt ook voor andere prikkels. Daarnaast voelen hoogsensitieve mensen sneller emoties aan van anderen en worden hier sneller door geraakt. Dit kan heel vermoeiend zijn als je in de buurt bent van mensen die alleen maar negatief zijn! En stel je krijgt een uitbrander van je baas, dan is de kans groot dat je in tranen schiet! Deze groep mensen meer behoefte aan rust om zo overbelasting of burn-out te voorkomen. Maar liefst 20% van de Nederlanders is hoogsensitief! Dat zijn er dus heel wat!  

AD(H)D en burn-out

De kans dat je iemand kent met ADD of ADHD is groot want naar schatting heeft ongeveer 2% tot 7% hier last van. Het komt dus regelmatig voor! Als je last hebt van ADD of ADHD dan ben je trouwens per definitie al hoogsensitief! Alle prikkels komen gewoon net wat harder binnen. Beide vormen hebben last van focusproblemen en worden vaak behandeld met medicijnen als Ritalin en Concerta. Maar tegenwoordig zijn deze medicijnen ook in trek bij studenten! Want ze helpen iedereen namelijk met focussen, of je nu AD(H)D hebt of niet. Er trouwens wel een duidelijk verschil tussen ADD en ADHD. Ik zal het even uitleggen.

ADD (Alle Dagen Dromerig)

De afkorting Attention Deficit Disorder (ADD) wordt wel eens vertaald naar ‘Alle Dagen Dromerig’ en ergens klopt dit ook! Mensen met ADD zijn niet vanaf de buitenkant niet zo hyperactief en lijken vaak te dagdromen. Ze zijn snel afgeleid, hebben moeite met impulsen te controleren en zijn vaak chaotisch. Als je ADD hebt dan springen je gedachtes heen en weer en blijf je maar malen en piekeren. Zo vermoeiend om de hele dag maar te denken! Door het constante gepieker kan je hoofd niet ontspannen en krijgt het niet de rust die het nodig heeft met in het meest extreme geval een burn-out als gevolg.

ADHD (Alle Dagen Heel Druk)

Ook Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) heeft een leuke vertaling. Mensen met ADHD zijn Alle Dagen Heel Druk en ook dit klopt! Het heeft dezelfde kenmerken als ADD, alleen is het verschil dat mensen met ADHD last hebben van hyperactiviteit. Ze hebben enorm veel energie en zijn moeilijk om onder controle te houden. Dit is heel vermoeiend voor de mensen om hen heen maar natuurlijk ook voor ADHD’ers zelf! Ze kunnen gewoon niet stil zitten waardoor er ook geen ruimte is voor ontspanning. Hierdoor raken ze sneller opgebrand!  

Autisme en burn-out

Tegenwoordig wordt er gesproken van ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Ongeveer 2% van de bevolking heeft een vorm van autisme en deze mensen hebben een brein wat net wat anders werkt. Van nature kunnen ze minder goed dingen ‘aanvoelen’ en compenseren dit met denken. Ze voelen dus eigenlijk met hun hoofd! Ook kunnen ze niet goed tegen gesprekken die over koetjes en kalfjes gaan en zijn heel direct. Check deze leuke animatie voor een simpele uitleg! Mensen met autisme moeten harder werken om de prikkels te verdragen en dat is heel vermoeiend! En ondanks dat ze heel gevoelig zijn voor prikkels en meer rust nodig hebben, voelen ze dit niet altijd aan. Ze voelen niet wanneer ze over hun grens heen gaan. Dat is natuurlijk een gevaarlijke eigenschap. Maar geen zorgen! Mensen met autisme kunnen ook normaal functioneren. Denk maar aan Einstein, Steve Jobs en Bill Gates. Allemaal gediagnosticeerd met autisme!  

Conclusie

Welke vorm iemand ook heeft. Het hoeft iemand niet te beperken in zijn leven! Als ze het zien als een stuk informatie van zichzelf in plaats van een aandoening dan worden ze er alleen maar sterker door! “It is both a blessing and a curse to feel everything so very deeply”, zei David Jones ooit en dat klopt! Deze mensen hebben bijzondere specialiteiten en het zou zonde zijn om deze niet te gebruiken! Nog niet uitgelezen? Ga hier lekker verder!

2 gedachten over “Burn-out door Hoogsensitiviteit, AD(H)D en Autisme

  1. Duidelijk logje. Ik ontdekte dat ik hoogsensitief ben tijdens de stresstherapie n.a.v. een burn-out. Ik had 30 jaar voor de klas gestaan en toen ging het licht uit.

    1. Je hoort inderdaad vaak dat mensen er pas achter komen na hun burn-out. Hopelijk gaat het inmiddels wat beter met je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *