Burn-out onder studenten

burnout onder studenten

Burn-out onder studenten neemt toe!

Goede cijfers halen op school, werken naast de studie, CV building en vergeet niet het onderhouden van het sociale leven. Het zijn allemaal zaken waar de gemiddelde student zich dagelijks mee bezighoudt. De tijden zijn veranderd. Er wordt op steeds meer fronten aan studenten getrokken met als gevolg dat burn-out onder studenten toeneemt. Waar komt het precies door? Hoe groot is dit probleem eigenlijk? En waar gaat dit uiteindelijk naartoe? Het is tijd om de oorzaken van dit probleem eens onder de loep te nemen.

Social media

De smartphone is zo enorm belangrijk geworden. Als je om je heen kijkt zie je de meeste mensen gefocust kijken naar het kleine rechthoekige scherm in de palm van hun hand. We zijn steeds meer actief op social media. De oudere generatie maakt gebruik van Facebook, de jongvolwassenen hebben daar ook nog Instagram bij en de jeugd stuurt constant updates naar elkaar met Snapchat. Het wordt allemaal gezien als leuk tijdverdrijf, maar er gebeurt achter de schermen veel meer. Via social media voelt iedereen zich namelijk verplicht om juist de meest positieve momenten te delen met elkaar.

Er zijn momenten genoeg dat studenten zich eenzaam of verdrietig voelen, maar dit zijn dingen die je niet op social media gaat delen. Uiteindelijk zijn alle berichten die gedeeld worden super positief! Wat onbewust toch de indruk geeft dat iedereen om je heen het leuk heeft. Als jij dan als student even wat minder lekker in je vel zit, zorgt social media ervoor dat jij je extra rot voelt. Er gaat dus een stukje ‘echtheid’ verloren. Maar we zijn allemaal verslaafd aan onze smartphone. Dus je komt er niet onderuit. Dit zorgt voor een grote externe druk wat stress creëert. Wat weer de kans op burn-out onder studenten vergroot.

De prestatiecultuur

Je moet tegenwoordig op zijn minst een bachelor hebben om iets te zijn, zo lijkt het wel. Ouders pushen hun kinderen zodat ze later een goede baan krijgen. Goede baan mag je hier gerust lezen als goedbetaalde baan, want dat is het belangrijkste. De manier waarop geluk gemeten wordt in het leven is voornamelijk door geld en succes. Het is daardoor ook logisch dat studenten goed willen presteren op school en hun ouders niet teleur willen stellen. Dit komt niet af en toe voor. Een schokkende 74% van de studenten geeft aan emotioneel uitgeput te zijn. Dit is dus een structureel probleem waar elke student mee te maken krijgt. Het zit in onze cultuur om goed te presteren. Je bent wat je doet en hoe goed je dit doet. Deze uitspreekt klopt helemaal niet, maar zo wordt het wel vaak gezien.

Tegenwoordig zie je ook steeds meer studenten ADHD medicatie gebruiken om zich goed te kunnen focussen. Ongeveer 25% van de studenten slikt wel eens Ritalin of Dexamfetamine. Dit zijn ADHD medicijnen wat ervoor zorgt dat het concentratievermogen toeneemt. Deze medicijnen werken ook als je geen ADHD hebt. Studenten gebruiken dus drugs om zich beter te focussen, omdat ze een grote druk ervaren. Hierdoor gaan ze weer sneller over hun natuurlijke grens heen waardoor een burn-out onder studenten steeds vaker voorkomt. Heel bizar als je erover nadenkt. Maar het heeft allemaal met onze cultuur te maken.

Financiële problemen

De basisbeurs is afgeschaft en dat brengt een nieuw probleem met zich mee. Je moet namelijk naast je studie werken om rond te kunnen komen. Met een beetje geluk helpen je ouders je hierbij, maar zelfs dan kun je er een naar schuldgevoel aan overhouden. Je ouders betalen immers veel geld voor jouw kamer en verwachten dan ook dat jij je studie (zo snel mogelijk) afrond. Dus als jij vertraging oploopt, dan kost dat je ouders een flink geldbedrag. Je kunt je wel voorstellen dat dit de druk om niet te falen laat toenemen.  Als je geen financiële hulp krijgt van je ouders dan ben je verplicht om geld te lenen. Zo heeft de gemiddelde Masterstudent een studieschuld van €19.200,00! Dat is niet niks. Deze schuld draag je elke dag met je mee en zorgt er ook voor dat burn-out onder studenten steeds vaker voorkomt.

Feesten als student

Je moet natuurlijk wel genieten van je vrije studentenleven! Er wordt op een studiejaar heel wat bier gedronken. Zo een 16 glazen bier gemiddeld per student per week. Daarnaast zijn er nog genoeg festivals waar ook wel eens drugs gebruikt wordt. Als je dat zo af en toe doet is dat helemaal niet zo een probleem. Maar doe je dit structureel, dan put het je lichaam uit. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je niet in je diepe (REM) slaap komt. Hierdoor kan je lichaam niet volledig herstellen. Ook is een pilletje op een festival niet zo erg. Maar als je teveel gebruikt of vaker dan één keer in de zes weken dan pleeg je gewoon roofbouw op je eigen lichaam.

Een feestje op zijn tijd is alleen maar leuk, maar door de sociale druk worden steeds meer studenten gedwongen om gezellig te zijn wat ervoor kan zorgen dat sociale activiteiten aanvoelen als hard werken! door alle toenemende druk is een burn-out onder studenten echt een ding aan het worden. Studenten voelen op veel fronten druk om niet achter te blijven en goed te presteren.

Interessant hè? Lees hier meer over stress en burn-out!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *