De Wetenschap

De 4 Gelukshormonen simpel uitgelegd

gelukshormonen

Het is weer tijd om het ingewikkelde simpel te maken. Wat zijn gelukshormonen, waarom maken ze ons gelukkig en hoe zorg je ervoor dat je lichaam overstroomt van het geluk? Daar ga je hier achter komen! Er zijn 4 soorten gelukshormonen namelijk: Serotonine, Oxytocine, Dopamine en Endorfines. Dit zegt je waarschijnlijk helemaal niks. Maar daar gaat vandaag verandering in komen.

Oxytocine, het knuffelhormoon

Oxytocine heeft niet voor niets de bijnaam knuffelhormoon. Het wordt aangemaakt tijdens aanrakingen, oogcontact en seks. Oxytocine zorgt ervoor dat jij je vertrouwd en geliefd voelt. Daarnaast blijkt dit knuffelhormoon nóg een superkracht te hebben. Als jij namelijk in tijden van stress toenadering zoekt tot mensen die je kunnen steunen, dan zorgt oxytocine ervoor dat je stresshormonen afbreekt en je hart versterkt. Mocht je meer over deze superkracht willen weten. Kijk dan zeker even deze Ted Talk. Hier wat tips om extra oxytocine aan te maken.

 1. Hug it out. Mensen zijn sociale dieren en hebben elkaars contact nodig. Knuffelen is werkelijk perfect als je even wat oxytocine tekort komt. Zelfs oogcontact of een simpele aanraking helpt. Wist je dat tegenwoordig mensen leiden aan ‘huidhonger‘? We raken elkaar niet genoeg aan en ons lichaam heeft het echt nodig.
 2. Neem een massage. Het werkt niet alleen ontspannend voor je spieren. Maar zorgt er ook nog eens voor dat je lichaam volraakt van het knuffelhormoon.

Serotonine, de humeur booster

Serotonine zorgt ervoor dat jij socialer bent en beter in je vel zit. Heb je een gebrek aan serotonine? Dan raak je sneller geïrriteerd en loop je een groter risico om depressief te raken. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom kun jij je serotonine levels een boost geven met de volgende tips.

 1. Ga van de zon genieten. Zodra de zonnestralen jouw huid raken maakt het lichaam vitamine D aan. Vitamine D zorgt er weer voor dat je lichaam serotonine kan aanmaken. Slecht weer? Dan kun je vitamine D tabletten slikken of een keer onder de zonnebank gaan.
 2. Ga mindful door het leven. Probeer niet te piekeren over het verleden of de toekomst, maar leef juist in het moment. Focus daarbij op positieve gedachten en je hersenen zullen je belonen met extra serotonine.
 3. Sport op een laag tempo. Denk hierbij aan aerobics oefeningen waar je niet helemaal tot het gaatje gaat. Je maakt niet alleen serotonine aan tijdens het sporten, maar ook na het sporten blijft het in je lichaam hangen.
 4. Eet koolhydraten. Je lichaam heeft koolhydraten nodig voor het aanmaken van serotonine. Ben je op een speciaal koolhydraatarm dieet? Zorg dan dat je genoeg melk drinkt, mais eet of zorgt dat je op een andere manier tryptofaan binnen krijgt.
 5. Het is sexy time. Seks geeft je serotonine levels een flinke boost. Heb je geen partner? Geen zorgen! Zelfbevrediging heeft namelijk hetzelfde effect. Leuk weetje: Een serotonine gebrek bij mannen zorgt vaak voor vroegtijdig klaarkomen.

Dopamine, het motivatiehormoon

Dopamine is een ‘genotshormoon’ en wordt aangemaakt als we naar een doel toe leven. Het zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft en beloont je met een dosis geluk als je het doel gehaald hebt. Hier wat tips voor wat extra dopamine.

 1. Focus op wat je gelukkig maakt in plaats van vermijden wat je ongelukkig maakt. Waar leef je voor? Wat is je doel? Waar word jij gelukkig van? Allemaal belangrijke vragen die je de juiste kant op sturen. Als je iets leuk vindt om te doen, komt de motivatie en de dopamine vanzelf. Bevlogenheid en een doel in je leven maakt je dus gelukkig!
 2. Sport met haalbare doelen. Dopamine werkt uitstekend met sport. Daarbij hoeft het doel niet eens heel extreem te zijn. Spreek met jezelf af dat je een rondje van 2km gaat hardlopen en geniet van je verdiende portie dopamine.

Wist je dat je ook dopamine aanmaakt door veel op je telefoon te zitten? Bij elke melding die je krijgt maakt het lichaam een klein beetje dopamine aan. Hierdoor zijn we zo verslaafd aan onze telefoon! Ook gokautomaten zijn goede dopamine dealers. Sigaretten ook. maar al deze dingen zijn niet bepaald gezond voor je.

Endorfines, de natuurlijke pijnstillers

Endorfines worden aangemaakt bij intensieve lichamelijke inspanning en helpen bij het doorgaan. Door dit hormoon konden onze voorouders blijven rennen als ze achterna gezeten werden door een roofdier. Endorfines maken je niet per se gelukkiger, maar ze helpen je wel om je niet zo slecht te voelen. Heb jij meer van deze natuurlijke pijnstiller nodig? Lees dan de volgende tips.

 1. Ga intensief sporten. Marathonrenners voelen hun blaren pas na de wedstrijd. Door alle endorfines kunnen ze zonder al te veel pijn door blijven gaan.
 2. Spice it up! Als je pittig eet signaleert je lichaam dit als pijn. Om deze pijn te verzachten gaat je lichaam endorfines aanmaken.

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom mensen zichzelf snijden? Door zelfverwonding signaleert het lichaam pijn en hierdoor worden enorm veel endorfines aangemaakt! Dit is heel verslavend en wordt vaak gedaan door mensen met mentale problemen.

Je gelukshormonen hebben ook soms pauze nodig

Er is een reden dat deze gelukshormonen niet altijd in ons lichaam aanwezig zijn. Ze laten je inderdaad beter voelen. Maar begrijp goed dat ze een cruciale rol spelen in je overleving. Endorfines helpen je om pijn te verdragen bij sporten, maar als endorfines altijd in je lichaam aanwezig zijn riskeer je zware blessures. Hetzelfde geldt voor oxytocine. Het helpt enorm bij het creëren van goede relaties tussen mensen, maar als je de hele dag vol oxytocine zou zitten val je voor elke scam in de wereld omdat je door het knuffelhormoon iedereen vertrouwt. En stel je voor dat je door de constante aanmaak van dopamine gemotiveerd raakt van alles wat op je pad komt. Dan zouden we als kippen zonder kop dingen doen zonder een doel na te streven.

Gelukshormonen en geluk

Het is de duisternis wat de schoonheid van het licht leert, het zijn de stiltes in de muziek die ervoor zorgen dat een liedje aangenaam wordt om te luisteren en het zijn de mindere momenten in ons leven die ons de mooie momenten doen waarderen. Hierdoor begrijpen we waarom gelukkig zijn geen permanente staat van leven kan zijn. We kunnen alleen maar waarderen dat deze geweldige gelukshormonen bestaan en er lekker van genieten!

Een gedachte over “De 4 Gelukshormonen simpel uitgelegd

 1. En als je hypofyse slecht werkt en je daardoor medicijnen moet slikken voor je bijnieren je schildklier en groeihormoon en je bovendien testosteron spuit moet krijgen om alles redelijk goed te laten verlopen en je weer kunt functioneren, is het dan mogelijk om deze gelukshormonen aan te maken ?????? Want die zitten niet in de medicijnen en de hypofyse maakt die toch aan ? Ik voel me vaak prikkelbaar en ben vaak chagerijnig en wat somber ! Vandaar mijn vragen hierover ! Groetjes Ger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *