De kracht van complimenten geven

helpen complimenten

Wanneer was de laatste keer dat je iemand een compliment hebt gegeven? Weet je nog wat voor een gevoel je kreeg? Het geven van complimenten wordt vaak niet gedaan en het effect ervan wordt onderschat. Complimenten geven is namelijk niet alleen goed voor de ander, maar ook voor jezelf! Het is tijd om de wetenschap achter complimenten even simpel uit te leggen.

Waarom het krijgen van complimenten goed voelt

Als jij een compliment ontvangt dan maakt jouw lichaam dopamine aan. Door dit gelukshormoon krijg je een positief gevoel en voel jij je gelukkiger. Dopamine is een beloningshormoon wat ervoor zorgt dat je iets leuk vindt waardoor je het ook vaker gaat doen. Als ik tegen een collega zeg dat haar presentatie echt goed was, dan zorgt dopamine ervoor dat zij vaker wil presenteren om zo dat geluksgevoel te krijgen. Je hersenen zien het krijgen van een compliment dus echt als een cadeau.

Waarom complimenten geven goed voelt

“Dat heb je echt goed gedaan”, zeg ik wel eens. Elke keer dat ik het zeg zie ik de persoon tegenover mij stralen. Doordat ik iemand anders gelukkig maak word ik zelf ook gelukkiger! Mijn lichaam maakt het knuffelhormoon ‘oxytocine‘ aan. Dit hormoon zorgt niet alleen ervoor dat ik me gelukkig voel. Het zorgt er ook voor dat stresshormonen afgebroken worden in mijn lichaam. Dus wil jij jezelf beter maken? Geef dan iemand anders een compliment!

De kracht van complimenten geven

Complimenten geven en ontvangen zorgt voor meer geluk. Maar dat is nog lang niet alles. Het krijgen van complimenten zorgt er ook voor dat je sneller en beter leert. Dus managers, let even goed op.

Tijdens een onderzoek werd en gekeken naar de invloed van complimenten bij het leren van een nieuwe vaardigheid zoals dansen of een instrument bespelen. De groep werd verdeeld in 3 subgroepen. De eerste groep kreeg complimenten tijdens het leren, de tweede groep hoorde dat iemand anders een compliment kreeg en de laatste groep kreeg geen complimenten. De dag erna was duidelijk te zien dat de eerste groep, die complimenten kreeg, het beste presteerde. Dus wil jij iemand helpen om sneller en beter te presteren? Geef dan gewoon een compliment. Zo simpel en het is nog gratis ook.

Dat is nog niet alles. Want door de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine zul je merken dat er een aangename sfeer ontstaat. Dit hormoon creëert een diepere sociale verbinding en zorgt ervoor dat de samenwerking beter en prettiger verloopt. Dus in plaats van te focussen op de dingen die niet goed zijn kun je complimenten gebruiken om gewenst gedrag aan te moedigen. De dingen die je aandacht geeft zullen groeien. Focus jij op de slechte dingen? Dan zal er een gespannen en onprettige sfeer ontstaan. Maar focus je juist op de goede dingen? Dan zal dit juist groeien en een aangename sfeer creëren .

Geef vandaag nog een compliment

Je maakt niet alleen iemand anders gelukkig, maar ook jezelf. Daarnaast zorgt het ervoor die persoon beter gaat presteren en zorg je voor een betere relatie. Alleen maar voordelen en het kost je werkelijk niets. Dus geef vandaag nog een compliment aan je partner, collega of vriend en geniet van je extra dosis gelukshormonen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *