De definitie van een burn-out. Wat betekent het nu precies?
Er doorheen zitten en gewoon niet meer verder kunnen. Een burn-out is simpelweg de overtreffende trap van overspannen zijn. Maar volgens de LESA richtlijn (2011) zijn er een aantal punten waaraan voldaan moet worden voordat je het een burn-out mag noemen.
- Ten minste drie van de volgende klachten moeten aanwezig zijn:
- Gestoorde of onrustige slaap;
- Prikkelbaarheid;
- Emotionele labiliteit, dit betekent heel simpel dat je geen of weinig controle hebt om je eigen stemming of emoties onder controle te houden;
- Piekeren;
- Niet tegen drukte/herrie kunnen;
- Concentratieproblemen;
- Zich opgejaagd voelen;
- Vergeetachtig zijn;
- Prikkelbaarheid.
- Gevoelens van controleverlies of machteloosheid treden op als een reactie op het niet kunnen hanteren van dagelijkse stressmomenten.
- Significante (betekent belangrijke of betekenisvolle) beperkingen in het sociaal en beroepsmatig functioneren. Simpel uitgelegd heb je gewoon meer moeite met het dagelijkse functioneren.
- De symptomen komen niet voort uit een psychiatrische stoornis.
- De klachten zijn meer dan zes maanden geleden begonnen
- Gevoelens van vermoeidheid zijn sterk aanwezig. Er doorheen zitten.
Een burn-out bestaat niet?
In de psychiatrie bestaat er geen officiële diagnose voor burn-out. Het kan dus voorkomen dat iemand met ernstige burn-out verschijnselen bij een huisarts komt en vervolgens te horen krijgt dat een burn-out niet bestaat. Dit terwijl een burn-out wel degelijk bestaat. Je kunt je wel voorstellen dat iemand zich niet serieus genomen voelt als de huisarts zegt dat er helemaal geen sprake is van een burn-out. De klachten worden door artsen en psychologen meestal een ‘aanpassingsstoornis’ (DSM IV) of ‘somatic symptom disorder’ (DSM V) genoemd. Deze diagnoses halen ze uit de Diagnostic and Statistical Manual, ook wel DSM genoemd.
Wat is de DSM eigenlijk?
De DSM is eigenlijk een boekje waar alle psychiatrische diagnoses in staan. Dit is leidend voor alle artsen en psychologen als het om diagnoses gaat. De DSM begon met zijn eerste versie in 1952 en werd toen DSM I genoemd. Tegenwoordig zitten we al bij de vijfde versie van het boekje en hebben we het over de DSM V, ook wel DSM 5 genoemd. Maar helaas staat burn-out er (nog) niet in. Dit kan ertoe leiden dat niet iedereen de juiste hulp krijgt.
Er doorheen zitten. ‘Ik kan gewoon echt niet meer’.
Hierboven staat dan wel een mooi lijstje, maar het is eigenlijk heel simpel. Je zit er helemaal doorheen bent bent gewoon op. Je hebt nergens meer energie voor en trekt het gewoon echt niet meer. Het is een totale uitputting van lichaam en geest. Er doorheen zitten is iets wat je dan vaak hoort. Dit is het resultaat van langdurig roofbouw plegen op je eigen lichaam. Ondanks alle spanningsklachten ben je stug door blijven gaan waardoor je lichaam steeds sterkere signalen afgeeft dat het zo niet meer verder kan. Het is een teken van gigantisch veel doorzettingsvermogen! Maar het breekt je uiteindelijk op.
Wat te doen bij burn-out
Als je last hebt van spanningsklachten raad ik je altijd aan om eerst naar de huisarts te gaan. Daar kun je meteen uitsluiten of er iets anders speelt. Denk aan een vitaminetekort, ziekte van Pfeiffer of een andere lichamelijke aandoening. Is er toch sprake van een burn-out? Dan heb je professionele hulp nodig. Sommige dingen kun je gewoon niet alleen oplossen en uit een burn-out komen is één van die dingen. Je hebt namelijk niet het vermogen om helder te denken omdat je hersenen uitgeput zijn en je lichaam strak staat van de stresshormonen. Daarnaast heb je van nature ook nog eens een sterk doorzettingsvermogen waardoor je zonder begeleiding al snel weer over je grens zal gaan. Gelukkig is hulp dichtbij! Met één berichtje ben je al een stap dichter bij je herstel.