Iedereen heeft wel eens stress. Daar is op zich helemaal niks mis mee. We hebben allemaal stress nodig om goed te kunnen functioneren. Maar als stresshormonen constant in ons lichaam aanwezig zijn wordt het een ander verhaal. Want de gevolgen van stress op lange termijn zijn een stuk onaangenamer. Stresshormonen putten namelijk je lichaam langzaam uit. Hierdoor kan je uiteindelijk ernstig ziek worden. Maar wat zijn de gevolgen van stress precies? Ik zal het even simpel voor je uitleggen.
De gevolgen van stress na 4 tot 6 weken
Zoals ik al zei is stress helemaal niet ongezond voor het lichaam. Het is hierbij wel belangrijk dat de stresshormonen na een stressvolle periode weer afgebroken worden. Na een goede inspanning hoort een goede ontspanning. In dat geval zijn stresshormonen niet schadelijk voor het lichaam en is er niets aan de hand. Maar stel dat je een deadline hebt op het werk en je staat de laatste weken constant onder druk. Dan ga je de negatieve gevolgen van stress op de korte termijn al merken. Je begint namelijk al last te krijgen van vermoeidheid. Dit kan komen door een slechte of onrustige slaap. Hierdoor ben je wat meer prikkelbaar en kun je geluid en prikkels even wat minder goed verdragen. Ook gaan je spieren vastzitten waardoor je sneller last krijgt van hoofdpijn, nekpijn en rugklachten.
Na ongeveer 8 tot 12 weken stress
Stel dat de stressvolle situatie op werk aanhoudt tot 8 tot 12 weken. Ook privé gaat het even niet zo lekker. Dan krijg je een upgrade in je klachten en gaan we richting de lange termijn gevolgen van stress. Je hebt dan namelijk meer moeite met concentreren. Alles kost meer moeite dan voorheen en je blijft maar piekeren. De constante stroom aan gedachten zorgt er weer voor dat je het overzicht niet meer helemaal helder hebt waardoor het allemaal wat chaotisch aanvoelt. Je voelt je maar onrustig in je eigen lichaam en daarnaast krijg je ook last van serieuze vergeetachtigheid. Steeds vaker zie je dingen over het hoofd of vergeet je ze gewoon. Uiteindelijk kun je zelfs uit het niets een huilbui krijgen. Maar het kan nog altijd erger.
Na ongeveer 18 tot 20 weken aanhoudende stress
Op werk heb je een nieuwe manager waar je het niet mee kunt vinden, er is sprake van onderbezetting en de stress blijft maar aanhouden. Zowel zakelijk als privé kun je maar moeilijk ontspannen. Je voelt je nu hopeloos en machteloos. De hele dag door heb je last van een opgejaagd gevoel. Je hebt het gevoel de controle over je eigen leven te verliezen. Uiteindelijk krijg je zelfs last van paniekaanvallen. Deze zorgen voor een intens angstig gevoel en zijn enorm heftig. Inmiddels ben je niet meer in staat om normaal te reageren op kritiek en heb je met je partner al de nodige ruzies achter de rug. Je staat aan de rand van de afgrond. Allemaal door de lange termijn gevolgen van stress.
De lange termijn gevolgen van stress na 24 weken
Een vreemde wereld gaat voor je open. Nooit had je gedacht dat jij je de hele dag door zo slecht kon voelen. Je voelt je vaak grieperig en hebt andere lichamelijke klachten waar de huisarts maar geen oorzaak voor kan vinden. Je bent de wanhoop nabij. Misschien heb je zelfs steken in je hoofd en last van oorsuizen. Je voelt je in ieder geval compleet uitgeput, bent emotioneel een wrak en denkt dat je gek wordt. De laatste halte van de gevolgen van stress. Je bent burn-out.
Wat doet stress precies met je lichaam?
Stresshormonen worden aangemaakt door het lichaam als het even moet pieken. Heb jij een presentatie? Dan zorgt stress ervoor dat je op dat moment het beste uit jezelf kunt halen. Moet je even een sprintje trekken naar de trein? Dan zorgt stress ervoor dat jouw spieren even wat extra brandstof krijgen om die klus te klaren. Stress werkt perfect voor de korte termijn. Maar op de lange termijn put het je lichaam uit. Stresshormonen onderdrukken je immuunsysteem, maken je botten dunner, zorgen voor een slechte huid en nog veel meer. Wil je meer weten over precieze werking van stresshormonen? Het simpele antwoord vind je in dit artikel.
Wanneer is het tijd voor professionele hulp?
Als je na 6 weken stress een lange vakantie neemt. Dan herstelt het lichaam vrij snel van de stressvolle periode. Maar hoe later dat je zelf ingrijpt des te langer duurt het herstel. Na 18 weken aanhoudende stress zijn de klachten zo heftig en is het overzicht er niet meer om zelf uit de problemen te komen. In dit geval is hulp van een goede coach noodzakelijk. Hoe eerder hoe beter is een gezegde wat hier van toepassing is. Als je snel goede hulp wil hoef je alleen maar een berichtje te sturen. Meestal betaalt de werkgever ook nog eens voor de hulp en kost het jou uiteindelijk niets!