Hartkloppingen ’s nachts door stress, los je zo op! 10 tips!

hartkloppingen nachtrust

Hartkloppingen ’s nachts door stress, los je zo op! 10 tips

Het ’s nachts onrustig wakker worden met hartkloppingen is allesbehalve prettig. Je hebt een opgejaagd gevoel en je kunt zelfs angstig of paniekerig worden. Vervolgens blijf je maar onrustig draaien en piekeren over de oorzaak. In de meeste gevallen is stress de boosdoener. Door de dag heen zijn we zo afgeleid dat we niet eens door hebben dat we gestrest zijn en springen van de ene taak naar de andere. Maar als we op het einde van de dag in bed liggen en het lichaam eindelijk tot rust kan komen, komt de stress tevoorschijn met hartkloppingen en een naar gevoel. Hier zijn 10 tips om dit op te lossen, te voorkomen en je nachtrust te verbeteren!

1. Gebruik je bed alleen voor slapen en seks

Lekker een serie kijken in bed lijkt heerlijk ontspannend, maar het tegendeel is waar. Gebruik jij het bed alleen voor slaap en seks, dan zal je lichaam automatisch geprikkeld worden om te slapen (of voor sexy tijd) zodra jij in je bed gaat liggen. Kijk jij eerst een serie, dan heft dit de rustige omgeving van het bed als rustplek op. Hetzelfde geldt voor het checken van mails, appjes of studiepraktijken in bed! Seks in bed daarentegen bevordert de slaap juist heel goed. En alleen maar seks op de keukentafel is ook niet zo praktisch.

2. Ruim je kamer op

‘Een opgeruimde kamer is rust in het hoofd’, zeggen ze wel eens. Het is heel simpel, maar waar. Dit is één van de kleine dingen waar je snel winst mee kan boeken. Dus haal die kleren van de grond en maak lekker schoon!

3. Laat je smartphone, laptop en tablet liggen

Melatonine, het slaaphormoon, zorgt ervoor dat jij snel in je slaap terecht komt. Het gebruik van alle elektronische apparaten remt de aanmaak van dit stofje helaas af! Dit komt door het felle blauwe licht van het beeldscherm. Je valt dus echt minder snel in slaap als je voor het slapen nog even je appjes checkt. Blijf je een uur van tevoren van je smartphone af, dan is er geen probleem. Mocht je echt niet zonder kunnen, gebruik dan op zijn minst de slaapstand!

4. Een warme douche doet wonderen

Heb je al eens gemerkt dat je heerlijk ontspant onder een warme douche? Dit is ook wetenschappelijk bewezen! De warmte van het water laat je spieren ontspannen en brengt rust in je hoofd. Wil je van die hartkloppingen af en lekker in de slaapmodus komen? Neem dan een lekkere warme douche voordat je onder de wol kruipt!

5. Laat de avondsnack achterwege

Als je een uur voor het slapen nog gaat eten, dan is je lichaam tijdens het in slaap vallen nog bezig met het verwerken van je snack. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je lichaam minder snel in slaap valt!

6. Creëer een slaapritme

Een gezond slaapritme doet wonderen! Zodra jij elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaat en uit bed komt, gaat jouw lichaam hier automatisch aan wennen. Ga jij bijvoorbeeld altijd om 23:00 naar bed, dan zal je lichaam steeds meer in de rustmodus komen naarmate de 23:00 nadert. Je lichaam heeft behoefte aan regelmaat en zal sneller in slaap vallen!

7. Slaap minstens 7 uur per nacht

Dit is echt een open deur intrappen, maar je zult je verbazen hoeveel mensen structureel te weinig slaap krijgen. Slaap is enorm belangrijk voor je lichaam om te herstellen. Maar hier dan ook gewoon tijd voor. Het liefst 8 uur per nacht!

8. Sport elke dag een beetje

Al fiets je elke dag 20 minuten naar je werk. Dat is al genoeg! Elke dag een klein beetje inspanning zorgt ervoor dat het lichaam het gevoel krijgt dat het gepresteerd heeft. Hierdoor laat je ook opgekropte energie ontsnappen en kom je het ’s nachts beter tot rust!

9. Praat over je problemen

Vooral voor mannen is dit een dingetje. Maar zelf blijven piekeren lost niets op. Door dingen uit te spreken en te delen vinden de problemen en daarmee de opgebouwde stress een weg naar buiten. Praat dus over de dingen die je dwarszitten om te voorkomen dat je last krijgt van hartkloppingen ’s nachts.

10. Hou een stressboekje bij

Kun jij je niet uiten naar mensen in je omgeving? Hou dan lekker een stressboekje bij! Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die 20 minuutjes per dag schrijven over hun stress veel rustiger leven en slapen dan mensen die dit niet doen. Schrijf het van je af! Het helpt echt!

Meer lezen over stress? Klik hier!

Een gedachte over “Hartkloppingen ’s nachts door stress, los je zo op! 10 tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *