Heb ik een burn-out? Of zit ik er tegenaan?

ben ik burn-out?

Steeds meer mensen volledig opgebrand

Je hoort het steeds vaker. Mensen raken burn-out en komen ziek thuis te zitten voor een lange periode. In die periode kunnen ze bijna niets meer! Daardoor komt hun relatie onder druk te staan, financiële zekerheid is er niet meer en de kwaliteit van leven is maar al te laag. Dit wil je natuurlijk zelf voorkomen! Maar hoe weet je nu of je een burn-out hebt? Dat is nog best een lastige vraag om te beantwoorden! Want tegenwoordig wordt er in de volksmond al snel gesproken over een burn-out, terwijl dit lang niet altijd het geval is. Ik zal het simpel voor je uitleggen.

Het begint bij stress

Zonder zaadje kan er nooit een nieuwe boom groeien. Zo kan er ook geen burn-out ontstaan als je geen last hebt van stress. Het begint allemaal bij stress. Stresshormonen worden aangemaakt als je lichaam iets moet gaan doen. Ze zijn dus heel goed voor je! Zonder stresshormonen zou het je niet eens lukken om uit bed te komen. Maar als jij op korte termijn veel moeten presteren, dan gaat jouw lichaam heel veel stresshormonen aanmaken. Denk maar eens aan deadlines, het trekken van een sprintje naar de trein of een intense ruzie met een collega. Dit zijn meestal stressvolle situaties waar jouw lichaam even op de top van zijn kunnen moet presteren. Stress zorgt voor deze prestatiepiek! Daar is niets mis mee. Zo lang jij je lichaam daarna de mogelijkheid geeft om tot rust te komen. Doe je dit niet? Dan neemt het risico op een burn-out toe.

Geen tijd om (voldoende) te rusten

Rusten!? Maar daar heb ik helemaal geen tijd voor!”, hoor ik wel vaker. Druk, druk, druk vlieg je van de ene activiteit naar de andere. Hierdoor blijft de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam hoog. Voor een korte periode is dat niet schadelijk, maar op de lange termijn raakt je lichaam uitgeput. Op dat moment spreken we van langdurige stress en dan kun je overspannen raken. Dit ga je merken! Je krijgt last van spanningsklachten. Ik zal de meeste spanningsklachten hieronder benoemen. Ben jij een persoon die de hele tijd druk is? Dan ga je waarschijnlijk een paar klachten herkennen.

  • Last van vermoeidheid
  • Onrustige slaap, moeite met inslapen en/of doorslapen
  • Het hebben van een kort lontje, je bent meer prikkelbaar dan normaal
  • Minder goed bestand tegen drukte of herrie
  • Last van een trillend ooglid
  • Last van stijve of vastzittende spieren, vaak bij de nek en rug.
  • Je voelt je opgejaagd of onrustig
  • Concentratieproblemen
  • Hoofdpijn
  • Last van vergeetachtigheid
  • Huilbuien
  • Last van piekeren

Heb ik een burn-out?

Dat lijstje hierboven zijn spanningsklachten, maar worden ook burn-out verschijnselen genoemd. Dit is iets anders dan een burn-out. Denk even terug aan het zaadje van een boom. Het duurt echt lang voordat je een zaadje een echte boom kunt noemen. Zo zit het ook met een burn-out. Omdat je last hebt van burn-out verschijnselen (zaadje) heb je nog lang geen burn-out (boom). Er moet sprake zijn van een langdurige periode van stress voordat het mogelijk is om burn-out te raken. In theorie gaat het over een minimale periode van 6 maanden. Ik hoor soms wel eens iemand zeggen: “Nou, ik had me van de week toch zo een heftige burn-out, maar in het weekend ben ik hier goed van bijgekomen!”. Dit kan niet over een burn-out gaan. Het gaat hier waarschijnlijk over burn-out verschijnselen. Maar deze burn-out verschijnselen kunnen wel leiden naar een echte burn-out!

Een dikke vette burn-out

Kijk nog eens naar je lijstje van spanningsklachten en bedenk dan dat je deze klachten minimaal 6 maanden moet hebben. Dat is een hele lange periode! Daarnaast zullen de spanningsklachten steeds heftiger worden. Kijk eens naar het onderstaande lijstje en vraag jezelf af of je last hebt van deze zware spanningsklachten.

  • Paniekaanvallen of angstaanvallen
  • Uitgeput gevoel
  • Emotioneel in onbalans, niet meer in staat om normaal te reageren op kritiek
  • Machteloos gevoel
  • Gevoel van controleverlies over het leven
  • Wazig zien
  • Last van duizeligheid
  • Oorsuizen (spontane aanvallen waar je een harde piep in je oor hoort voor ongeveer 10 seconden. In deze paar seconden ben je tijdelijk aan één of meerdere oren doof).
  • Het hebben van een zonnesteekgevoel
  • Gevoel dat je buiten jezelf om leeft
  • Fysieke pijn in je lichaam zonder dat daar een medische verklaring voor is

Herken jij een paar van deze klachten? Dan gefeliciteerd! Je hebt een ongelofelijk sterk doorzettingsvermogen waar je trots op mag zijn! Ook ben je in staat om door te gaan ondanks alle emotionele en fysieke klachten. Je bent een bizar sterk en verantwoordelijk persoon, maar helaas gaat het ten koste van je eigen gezondheid. De vraag: “Heb ik een burn-out?” kan beantwoord worden met het bovenstaand lijstje. Herken jij sommige klachten? Dan is het belangrijk om NU stappen te ondernemen. Ga naar de huisarts, neem een goede burn-out coach en ga voor jezelf zorgen alsof je leven er vanaf hangt! Waarom? Omdat dit ECHT zo is.

Test hoe overspannen je bent

Weet je niet zeker waar je staat en wil je een inschatting van de situatie? Er zijn een paar gratis tests die prima kunnen weergeven of je overspannen bent of niet. Neem eens een kijkje op 123test en dan weet je binnen een paar minuten of jij je echt zorgen moet gaan maken. Heb je behoefte aan een gratis uitgebreid onderzoek? Dan kun je mij altijd een berichtje sturen en dan stuur ik je gewoon gratis een uitgebreide test. Dit kost wat meer tijd, maar dan heb je ook wat.

Wanneer is het tijd voor een professionele burn-out coach?

Je hoeft niet per se te wachten op een dikke burn-out om hulp in te schakelen. Als je een serieuze infectie aan je vinger hebt is het ook beter om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan in plaats van te wachten totdat je vinger bijna geamputeerd moet worden. Bij overspanningsklachten werkt het net zo. De hersteltermijn is korter als je er eerder bij bent. Hoe eerder hoe beter dus! In de praktijk is dit vaak niet makkelijk. Als jij heftige klachten hebt zit je meestal nog in de ontkenningsfase. Daarnaast kan het gevoel van schaamte en falen zo groot zijn dat het ego het niet toelaat om hulp te vragen. Hoe ik dit weet? Ik heb alles zelf meegemaakt! Dus ik weet waar ik het over heb. Hopelijk heb je wat meer inzicht gekregen en mocht je me nodig hebben, dan ben ik hier om jou te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *