Is burn-out een ziekte? Het ‘simpele’ antwoord.

burn-out een ziekte

Wordt een burn-out gezien als een ziekte?

Het antwoord op deze vraag is ‘nee‘. Een burn-out wordt niet gezien als een ziekte. Laat me even uitleggen hoe het precies zit. Je krijgt een griepje omdat je besmet bent met een virus of een bacterie. Een burn-out kun je niet oplopen door een virus of bacterie. Er bestaat simpelweg gewoon geen burn-out bacterie. Een burn-out ontstaat door een enorm lange periode van overbelasting en extreme vermoeidheid. Het heeft dus niks te maken met een virus en het is dus ook niet besmettelijk. Mensen die een burn-out krijgen zijn meestal gezonde mensen zonder beperkingen. Een ander voorbeeld: Als jij gaat sporten en je verrekt een spier. Dan ben je niet ziek, maar overbelast. Zo zit het ook bij een burn-out. Zie de hersenen als een spier die te veel werk heeft moeten verrichten voor een te lange periode. Met een blessure tot gevolg.

Ziekte is een breed begrip

Toch is er een grijs gebied. Zo wordt een depressie vaak wel gezien als ziekte. Maar ook bij een depressie is er niet een bepaald virus wat ervoor zorgt dat je depressief wordt. Dus het is een beetje vaag. Het ligt er aan welke definitie je gebruikt bij ziekte. Gebruik je ‘een toestand van slechte gezondheid, aandoening of slecht functioneren van lichaam en geest’ als definitie, dan kun je heel veel als ziekte zien. Maar bij het begrip ‘verstoring in functie van lichaam en geest veroorzaakt door ziektekiemen, dan is het antwoord dus ‘nee’. Zo simpel is het dus helemaal niet. Maar mensen die helemaal opgebrand zijn voelen zich ECHT ziek en kunnen niet meer normaal functioneren

Ziek thuis door een burn-out

Dat burn-out geen ziekte is wil niet zeggen dat je niet ziek thuis kan zitten door een burn-out. Integendeel! Gemiddeld is een opgebrand persoon 243 dagen ziek! Dan kun je beter een griepje van een week hebben. Maar er is wel goed nieuws! Hoe heftig een burn-out ook is. Je kunt er VOLLEDIG van herstellen zonder dat je er op latere leeftijd nog last van hebt. Voor mensen die opgebrand zijn en nog midden in de storm zitten lijkt dit vaak ondenkbaar. Maar met de juiste professionele hulp kan het lichaam hier gewoon van herstellen.

2 gedachten over “Is burn-out een ziekte? Het ‘simpele’ antwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *