De Wetenschap

Je bent langer dan 2 jaar burn-out. Wat nu?

burn-out langer dan 2 jaar

Het komt wel eens voor dat je na 2 jaar nog altijd niet hersteld bent van je burn-out. Als het herstel langer op zich laat wachten dan is er vaak sprake van een zware burn-out in combinatie met een andere vorm van mentaal leiden. Denk hierbij aan trauma’s, depressie of een andere ingrijpende gebeurtenis. Hoe dan ook is het belangrijk te weten dat je nog altijd volledig kunt herstellen. Je hebt alleen wat meer tijd en hulp nodig. Maar hoe kan dit en hoe zit het met je uitkering? Ik zal het even simpel voor je uitleggen.

Burn-out met volledige decompensatie

Elke burn-out is anders en de duur van de herstelperiode dus ook. Maar als het herstel langer duurt dan 2 jaar dan spreken we van een burn-out met volledige decompensatie. Dat is een term die gebruikt wordt voor een zware burn-out waarbij het lichaam compleet uitgeput is. Bij de gemiddelde burn-out kun je na 243 dagen weer aan het werk. Maar bij een burn-out met volledige decompensatie kan dit langer duren dan 2 jaar. Dit komt omdat burn-out en depressie vaak hand in hand gaan. Dat is ook logisch. Want je bent van nature een echte doorzetter, maar die burn-out zorgt er voor dat je niet meer kunt presteren zoals je wilt. Je zelfvertrouwen is weg, het is uitzichtloos en een depressie is het gevolg.

Waarom ben ik langer dan 2 jaar burn-out?

Dat kan aan heel veel verschillende zaken liggen. Misschien heb je in die 2 jaar tijd wel helemaal geen professionele hulp gehad van een burn-outcoach. Dan wordt het wel heel lastig om uit een burn-out te komen. Verder kan het ook aan een aantal andere dingen liggen. Ik zal een aantal punten opsommen:

 • Er is naast burn-out ook sprake van een klinische depressie
 • Je hebt ASS (autisme)
 • Je hebt AD(H)D
 • Er is sprake van onopgeloste jeugdtrauma’s
 • Je hebt borderline
 • Je probeert te integreren op een plek waar jij je niet gelukkig voelt

Als er bij jou sprake is van één van de bovenstaande punten. Dan heb je naast een (goede) stresscoach ook een psycholoog nodig. Een stresscoach is namelijk alleen gespecialiseerd in het omgaan met stress en burn-out. Voor andere mentale aandoeningen moet een psycholoog ingeschakeld worden. Op dit punt heb je in ieder geval meer professionele hulp nodig. Dit is lastig. Want in deze periode verandert het een en ander in je uitkering.

Je ziektewetuitkering stopt

Nederland springt er op het gebied van sociale voorzieningen met kop en schouders bovenuit. Want kom jij ziek thuis te zitten? Dan krijg je voor 104 weken lang een ziektewetuitkering. Dat is dus 2 jaar lang! In Amerika krijg je helemaal niks. In dit artikel van NRC kun je de andere landen vergelijken. Maar aan alles komt een einde. Na deze 2 jaar wordt je mentale en fysieke gezondheid gekeurd door het UWV en op basis daarvan wordt bepaald of jij een WIA uitkering krijgt, of niet. Wil je weten hoe dit precies gaat? Bekijk dan dit korte filmpje van het UWV.

De WIA keuring is enorm streng en vaak is het zo dat je met zware mentale klachten alsnog geen WIA uitkering krijgt. Er is namelijk altijd wel iets wat je kunt doen volgens het UWV. Ook al is dit bij burn-out vaak niet het geval. Maar dan kom je dus vaak in de bijstand terecht. Tenzij de werkgever jou niet genoeg geholpen heeft.

De werkgever wordt beoordeeld

In Nederland is de werkgever verplicht om jou zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Het is dus ook een taak van de werkgever om jouw herstel te helpen bevorderen. Het UWV gaat dit controleren. Heeft de werkgever niet voldoende gedaan aan het herstel? Dan zal het UWV de ziektewetuitkering verlengen. Het kan dus gebeuren dat er een extra jaar ziekte-uitkering betaald moet worden door de werkgever!

Ga het niet forceren, ook al duurt het herstel langer

Je hebt wat langer de tijd nodig. Dat is helemaal prima! Ga in ieder geval niks forceren en blijf rustig werken aan je herstel. Op het moment dat jij jezelf gaat dwingen en forceren om ‘snel’ beter te worden. Dan zul je zien dat je snel weer onderuit gaat. Dat wil je niet hebben. Dus ondanks het financiële gedoe met het UWV. Blijf goed luisteren naar je lichaam en ga niet over je grens heen. En mocht je toch hulp nodig hebben? Dan ben ik hier om jou te helpen.

4 gedachten over “Je bent langer dan 2 jaar burn-out. Wat nu?

 1. Hi, Dank voor deze bijdrage. Ik herken me helemaal in deze situatie, maar ik heb nog wel een vraag. Als na 2 jaar de ZW uitkering stopt en evt. ontslag dreigt (waarbij ik dan in WW zou komen, maar nog niet kan werken) wat zijn dan nog mijn opties? Ik begrijp dat je voor de WIA bijna niet in aanmerking komt, ook al zit ik nog zwaar in mijn burn out. Is dan toch een evt. VSO de beste optie (maar dan moet ik alsnog solliciteren vanuit WW toch?) of toch gewoon zelf ontslag nemen (want ik vermoed dat met loon van mijn partner bijstand ook niet in beeld is). Ik wil wel graag terug aan het werk, maar ben ook bang dat het bij mijn huidige werkgever uiteindelijk niet gaat lukken. Hartelijk dank!!

  1. Goede vraag Cecile. Na 2 jaar ziektewet heeft je werkgever het recht om je te ontslaan. En als je ontslagen wordt heb je ook recht op WW. Als je WW ontvangt moet je inderdaad 4 sollicitatie activiteiten per maand voltooien. Maar het is logisch dat je niet kunt werken als je nog ziek bent. In dat geval zul jij je sollicitatieactiviteiten gewoon doen, maar zul je niet bij een nieuwe werkgever aangenomen worden omdat je nog ziek bent. Maar uiteindelijk krijg je dus wel gewoon je WW-uitkering! Mocht je meer vragen hebben dan mag je gerust contact met me opnemen.

   1. justin ik was net op site en dat stelde mij gerust, op 4july wordt het 3 jaar dat ik thuis zit burnout in het begin kon niet niet eens lopen en praten ging ook moeilijk ik stoterde.dus ik zocht antwoorden want ik hoor bijna iedereen van 2 of 2 en een half jaar maar nooit langer dus begon ik te denken dat het nooit meer goed komt .ik wist niet eens dat ik traumas had elke dag ben ik pijn en verdriet aan het verwerken .dus ben wel blij dat ik de oorzaak weet van me brurnout er wordt nog veel gedacht dat het door werken komt maar zo kapot gaan van werk is niet mogelijk .ik krijg emdr therapie en dat help me goed .ik heb alle geduld en ga ervan uit dat me burnout 4 jaar gaat duren .dankjewel voor je site dat gaf me hoop .groetjes jasmin .ik wou eve mij verhaal doen .en ik had een vraag .had jij ook zelf een burnout gehad? 

  2. hallo ik heb destijds dat t mij overkwam, een herziening gevraagd , ik voelde dat ik ik zo gebroken was en omdat al jaren roofbouw had gepleegd dat ik er niet meer als vanouds boven op zou komen, en nooit geholpen ben in t verleden en nu dus gehoord willen worden, ik heb bezwaar gemaakt tegen de beslissing. en wilde wia. omdat mijn burn out een gevolg was van onderliggende factoren zoals depressie en persoonlijhiedheids stoornis, jarenlange roofbouw door jarenlange foute diagnoses en dus geen goeie behandelingen. als het bij jounook zo kan zijn …en dan kun je met andere disagnoses die “wel “herkent worden je zaak onderbouwen. burn out is vak een symptoom, daarom wordt t niet als ziekte opgenomen in hun beslissing. ( reactie op iets inderliggends ) dan is dat t stuk wat er op tafel moet komen. maar we durven niet van ons af te spreken . de uwv werkt volgens een boekje, en zo simpel is t niet. ze willen je aan t werk krijgen zo snel mogelijk en niet je geluk onderstuenen, daarvoor ben jezelf verantwoordelijk dus daar moet je zelf voor vechten om dat zo geregeld ( overtuigen met onderbouwing, vooraal je beperkingen aangeven elk klein ding,de ernst overtuigen ) te krijgen dat je de ruimte krijgt en de tijd , mischien 5 jaar of 10 jaar om te herstellen. ik wist niet dat ik ook wat te melden had en dat hun t tegendeel moeten bewijzen , dus kom op voor jezelf. succes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *