Leef als een beest – Het antwoord op moderne ziektes

Meesleuren beest

Leef jij nog als een beest? We lijken het soms te zijn vergeten, maar de mens is eigenlijk gewoon een dier. Een dier wat ongeveer 2,5 miljoen jaar oud is. Dat is een behoorlijke tijd! In deze lange periode heeft ons lichaam heel langzaam wat veranderingen doorgemaakt om zich aan te passen aan de omgeving. Maar de laatste tijd krijgt ons lichaam de veranderingen niet meer bijgehouden. Want we leven tegenwoordig in het digitale tijdperk, wat nog geen 50 jaar oud is. Nu lopen we niet meer door de natuur, maar zitten we het grootste gedeelte van de dag achter een lichtgevend scherm. Doordat deze verandering zo plotseling is opgekomen heeft ons lichaam, met name onze hersenen, geen tijd gehad om zich aan te passen. Hierdoor is er sprake van een burn-out epidemie en wordt depressie waarschijnlijk de grootste ziekte in 2030.

Ons lichaam krijgt de veranderingen niet bijgehouden

In ‘Leef als een beest’ schrijft hoogleraar Psychiatrie Witte Hoogendijk samen met Wilma de Rek over de simpele verklaring voor de moderne ziektes die er zijn. We geven ons lichaam niet meer wat het van nature zo hard nodig heeft. Denk maar eens aan rust en beweging. In onze cultuur is het heel normaal geworden dat we een hele dag werken en daarnaast nog allerlei sociale activiteiten hebben. Maar onze hersenen zijn niet gemaakt om 24/7 prikkels te verwerken, want dan raken ze overbelast. Maar onze smartphone zorgt ervoor dat we op elk moment van de dag in contact staan met de hele wereld. Ook heeft ons lichaam minimaal 150 minuten beweging per week nodig. Maar vaak zitten we een groot deel van de dag, pakken we de lift in plaats van de trap en laten we de fiets vaker staan.

We leven in tijden van overvloed

De westerse mens leeft in de meest vreedzame periode aller tijden en we hebben het op materieel gebied nog nooit zo goed gehad. Maar waarom zijn we dan zo ongelukkig? Nou, juist omdat ons lichaam gebouwd is voor schaarste. Het grootste deel van de geschiedenis moest de mens vechten om te overleven. Ons lichaam is hier nog steeds op ingesteld. Daarom kunnen we ons niet inhouden als we vettige hapjes voorgeschoteld krijgen op een feestje. Ons lichaam is gewoon geprogrammeerd om die hapjes naar binnen te gooien.

Ook is ons stresssysteem niet veel veranderd gedurende de evolutie. In een wereld vol drukte en deadlines gieren de stresshormonen continu door ons lichaam. Zo krijgen we bijvoorbeeld onze eerste grote stressreactie al bij het opstaan. Waar we vroeger rustig wakker werden door de zon, worden we nu wakker van een heftige vecht- of vluchtreactie bij het gaan van de wekker. Al deze stresshormonen kunnen worden afgebroken door het lichaam bij inspanning, maar tegenwoordig is er niet meer de nood om intensief te bewegen. Maar ons lichaam heeft het zo hard nodig.

Leef als een beest en wees gelukkiger

Leef als een beest kaft boek

Eigenlijk is ‘Leef als een beest’ een verkorte versie van wereldberoemde boek Sapiens, wat ook echt een aanrader is. Het boekje slaat de spijker op zijn kop. Als je leeft als een beest dan wordt je gelukkiger. Het is simpel advies, maar niet alles in het leven hoeft ingewikkeld te zijn. Het is juist de mens die het vaak te ingewikkeld maakt. Het boek is eigenlijk een mini-handleiding over je eigen lichaam en helpt je jezelf en je eigen behoeftes beter te begrijpen. Met die informatie kun je er dus voor zorgen dat jij niet depressief of burn-out raakt. Ideaal toch? Het is ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd en maar 150 pagina’s lang. Dus leef als een beest en wees gelukkiger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *