Mentaal sterker worden met de mentale schijf van vijf

mentaal sterker schema

Wil jij mentaal sterker worden, beter presteren en je gelukkiger voelen? Dat kan allemaal als je goed voor je eigen mentale conditie zorgt. Nu ken je de originele schijf van vijf wel. Deze schijf legt je makkelijk uit wat je dagelijkse behoefte is als het op voeding aankomt. Maar wist je dat je mentaal ook flink wat behoeftes hebt? Ik zal het simpel uitleggen met de mentale schijf van vijf.

Energiegevers – Vergeet niet om te genieten

feestend poppetje

Waar krijg je nu echt energie van? Vind jij het heerlijk om een paar uur te gamen? Of gezellig een drankje doen met vrienden? Misschien vind jij vrijwilligerswerk wel echt geweldig. Het is voor iedereen verschillend, maar het is belangrijk om leuke dingen te blijven doen in je leven. Als je dit doet, dan maak je gelukshormonen aan. Hierdoor blijf je lekker actief en verklein je de kans op depressie. Dr. Gabor Maté zegt dat iedereen minstens één uur per dag volledig aan zichzelf moet besteden. Dus hoe oud je ook bent. Vergeet niet te spelen!

Rustgevers – Rusten hoeft niet saai te zijn

mediterend poppetje

Er is een belangrijk verschil tussen energiegevers en rustgevers. Hoe leuk je gamen of borrelen ook vindt, je kunt het niet de hele dag door doen. Want ondanks dat je er energie van krijg, kost het je ook ergens energie. Rusten is iets wat als eerste aan de kant geschoven wordt in tijden van drukte. Terwijl onze hersenen juist veel rust nodig hebben om alle informatie te verwerken. Daarnaast is goed ‘rusten’ nog best lastig. Want jouw hersenen zijn zo geprogrammeerd dat ze altijd aan iets willen denken. Maar er zijn genoeg activiteiten die je kunt doen die toch rustgevend zijn. Het is hierbij belangrijk dat jij je smartphone even vergeet. Denk maar eens aan:

  • Mediteren
  • Tuinieren
  • Wandelen met de hond
  • Muziek luisteren
  • Schilderen
  • Enzovoort

Je hersenen zijn dan bezig met een simpele activiteit waardoor het geen complexe problemen hoeft op te lossen en dus rust krijgt. Ook buiten lopen door de natuur verlaagt je stresslevels enorm!

Leuk weetje: De beste prestatieverbeteraar van de wereld is een goede nachtrust. Slaap blijft de meester van de rustgevers. Het is ongelofelijk wat het met jouw prestaties doet. Als jij goed slaapt dan word je mentaal sterker. Je hebt namelijk meer concentratievermogen, je leert sneller, je onthoudt meer en je voelt je gelukkiger.

Beweging – Mentaal sterker worden door sport

rennend poppetje

Jij bent het misschien vergeten. Maar je bent het resultaat van de geëvolueerde mensaap die voor het grootste gedeelte van zijn geschiedenis buiten rondliep. Tegenwoordig heb je genoeg eten in de koelkast en is rennen voor je eten overbodig. Maar jouw lichaam is nog niet aangepast aan deze moderne tijd en heeft nog altijd beweging nodig. Per week moet je minimaal 150 minuten matig tot intensief sporten waarvan het liefst twee keer per week lichte krachtoefeningen. Ga een paar keer per week met de fiets naar werk (matig sporten) en neem de trap (lichte krachtoefeningen) in plaats van de lift. Sport is namelijk één van de meest effectieve manieren om stresshormonen uit je lichaam te krijgen.

Voeding – Je bent wat je eet

Eten animatie

Er is een sterke verbinding tussen je voeding en je mentale gezondheid. Je bent wat je eet. Eet jij veel ongezonde dingen? Dan zul jij je vaak niet lekker in je vel voelen. Eet je vaak gezond? Dan slaap je beter, heb je minder last van een slecht humeur en verklein je de kans op depressie en andere mentale ziektes. Het is echt niet erg als je een keer een ‘cheat day’ hebt, zolang je over het algemeen maar gezond eet. Tegenwoordig vind je heel snel al gezonde gerechten die erg lekker zijn. Houd het ook gewoon leuk. Probeer eens een gezonde maaltijd uit en wie weet wordt het wel je favoriet!

Echte connectie – De kracht van echt praten

Knuffelende poppetjes

Voel jij je wel eens alleen, ondanks dat je samen met een groep mensen bent? Dat komt doordat je op dat moment een gebrek hebt aan echte connectie. Misschien doe jij je op dat moment anders voor dan wie je echt bent of laat je een donkere kant van jezelf niet zien. Mensen zijn sociale dieren en hebben behoefte aan echte connectie. Bij wie kun jij deze verbinding vinden? Het is meestal de persoon waar je alles tegen kunt zeggen, zonder dat hij of zij meteen een oordeel klaar heeft. Dat kan je partner zijn, je beste vriend. Maar ook die ene collega waar je zo goed mee praat of zelfs je psycholoog. Echt praten met iemand is een simpele manier om je stresslevels te verlagen. Vooral als je ergens mee zit is het belangrijk dat je het niet opkropt.

Mentaal sterker word je niet zomaar

Om tot nieuwe resultaten te komen zul je nieuwe dingen moeten proberen. Veranderen is lang niet altijd makkelijk, maar als je echt gelukkiger wil worden dan is er altijd een weg. Met de mentale schijf van vijf heb je in ieder geval een overzicht van wat je mentaal allemaal voor behoeftes hebt. Dus wat ga jij morgen veranderen om mentaal sterker te worden?

Mocht je meer willen weten, hulp nodig hebben of gewoon hoi willen zeggen? Dan kun je mij gewoon een bericht sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *