Multitasken bestaat niet. Hoe zit het precies?

multitasken werk

“Maar ik kan toch lopen en praten tegelijk? Ik kan ook prima schakelen tijdens het autorijden terwijl ik het verkeer in de gaten houd. En als we niet kunnen multitasken, waarom kan ik dan poetsen en bellen tegelijkertijd?”. Nou, dat komt omdat je lichaam het proces helemaal geautomatiseerd heeft en er niet meer bij na hoeft te denken. Ik zal het even uitleggen.

Waarom de mens niet kan multitasken

Multitasken is twee (of meer) informatieverwerkende denkprocessen tegelijkertijd uitvoeren. Dat is de definitie van multitasken. Nu heeft iedereen maar één paar hersenen die zich kunnen focussen op één probleem. Daarom lopen we soms tegen een paal aan als we diep in een gesprek verzonken zijn. Of denk nog maar eens terug aan je eerste rijles. Weet je nog hoe veel moeite het kostte om goed te schakelen en tegelijkertijd die fietser niet van zijn sloffen te rijden? Ik weet zeker dat je net zoals ik tijdens de rijlessen de motor wel eens liet afslaan of dat je een ander foutje maakte. Je hoofd kan gewoon maar één complexe taak tegelijkertijd uitvoeren. Pas na heel veel oefenen automatiseren je hersenen het schakelen waardoor het een soort reflex wordt waar je niet meer bij na hoeft te denken.

Na verloop van tijd kun je dus wel meerdere taken tegelijk uitvoeren als je lichaam een handeling geautomatiseerd heeft. Maar het gaat dan niet meer om een complexe taak.

Het constant switchen tussen taken is ongezond

Beantwoord jij Whatsapp berichtjes tijdens het studeren? Of bekijk je tussendoor wel eens even naar je insta of facebook? Dan moet je weten dat dit enorm belastend is voor je hersenen. Als jij studeert zit je werkgeheugen vol met informatie. Zodra jij op dat moment een Whatsapp bericht opent verplaatsen jouw hersenen alle informatie van het werkgeheugen naar het tijdelijke geheugen. Dat kost enorm veel energie! Ook al heb je het niet in de gaten. Vervolgens sluit je Whatsapp en ga je weer verder met studeren. Je hersenen halen alle informatie weer terug van het tijdelijke geheugen. Maar dit proces kost je hersenen veel moeite en lang niet alle informatie wordt teruggehaald. Hierdoor vergeet je sneller dingen. Je hersenen moeten dus flink aan de bak als ze ‘even’ door social media afgeleid worden. Vraag jezelf eens af. Hoe vaak gebeurt het dat jij tijdens een taak afgeleid wordt?

Je hebt het niet eens in de gaten, maar het constant switchen is enorm zwaar voor je hersenen. Het zorgt voor veel stress en hierdoor neemt de kans op burn-out toe. Bekijk anders eens de presentatie van Prof. Paul A. Kirschner of bekijk dit filmpje van Dr. Theo Compernolle. Doe er je voordeel mee!

Mindfulness, maar één ding tegelijk

Multitasken is dus helemaal niet goed voor ons. Maar elke dag worden we door honderd dingen afgeleid. Nu is er een beweging waar iedereen wel eens van gehoord heeft. Het heet mindfulness en het principe is simpel. Wat je ook doet, zorg dat je er met je volle aandacht bij bent. Dus niet eten en tegelijkertijd tv kijken. Niet tijdens het koken aan seks denken en tijdens de seks denken aan wat je morgen gaat koken. Maar juist met alle aandacht bij één taak. Helemaal in het moment leven. Dát is mindful bezig zijn. Het zorgt voor minder stress, meer geluk en boost je concentratie en leervermogen. Nu ben ik persoonlijk geen zweverig persoon, maar ik heb wel ervaren dat minduflness heel zweverig kan zijn. Dus wil je de wetenschappelijke uitleg achter mindfulness weten? Bekijk dan zeker even de site en filmpjes van Headspace.

Multitasken is makkelijk

Multitasken bestaat dus eigenlijk niet. Wat we wel kunnen is heel snel switchen tussen taken. En ondanks dat ons hoofd er niet voor gemaakt is doen we het wel steeds vaker. Maar waarom? Omdat het makkelijk is. Het is makkelijk om even Whatsapp te checken of die e-mail te versturen tijdens het werk. Maar makkelijk is lang niet altijd goed. Dus wil je een gezonder leven. Focus je dan op één taak. Je hoofd zal je dankbaar zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.