Je hebt lekker een paar dagen vrij en bent doodmoe. “Ik wil eigenlijk helemaal niks doen”, denk je bij jezelf. Maar als je Instagram of Facebook opent zie je dat je vrienden en familie allemaal leuke dingen hebben gedaan. Je merkt het misschien niet meteen, maar daardoor neemt de sociale druk bij jou toe. Want als iedereen iets leuks doet in zijn vrije tijd, waarom jij dan niet? Hierdoor ben je sneller geneigd om je vrije tijd ‘nuttig’ te besteden en zul je minder vaak op de bank liggen om uit te rusten. Je hebt dan last van ‘FOMO’, oftewel ‘Fear Of Missing Out’. Het is iets waar steeds meer mensen last van hebben. Maar waarom hebben we tegenwoordig zoveel last van FOMO en hoe schadelijk is het nu echt?
Waar komt die sociale druk vandaan?
Het zit gewoon in onze cultuur. In Nederland heerst er een Westerse cultuur wat ook bij Amerika en West-Europa past. In deze cultuur wordt geluk vaak in verband gebracht met ‘exitement’. Spanning en sensatie dus! Leuke festivals, gezellige borrels en spannende avonturen horen hier allemaal bij. Maar dit is niet overal zo. Want in het oosten van de Wereld (Azië) staat juist ‘contentment’ voor een gelukkig leven. Daar wordt rust en tevredenheid verkozen boven spanning en sensatie. In landen als China en Japan mediteren mensen dus ook vaker, omdat ze dan meer rust en dus geluk vinden. Heel logisch ook dat FOMO juist in de westerse wereld voorkomt. Want als je niet genoeg leuke dingen doet in je leven, ben je dan wel echt gelukkig?
Less is more, meer is lang niet altijd beter
Meer is niet per se altijd beter. Stel je maar eens voor. Je gaat één dag naar een festival en komt redelijk fris thuis. Of je gaat meteen drie dagen achter elkaar en komt helemaal gesloopt thuis, terwijl je de dag erna weer moet werken. In het laatste geval heeft je lichaam niet de tijd gekregen om genoeg uit te rusten, terwijl je lichaam dit echt nodig heeft. Het is een simpel voorbeeld, maar door de toenemende sociale druk kiezen jij en ik er steeds vaker voor om in onze vrije tijd iets spannends te doen. De kracht van social media zorgt ervoor dat we de hele tijd bezig zijn met wat iedereen doet. Als ik op Koningsdag geen wilde plannen heb voel ik me achtergesteld, want Instagram en Facebook confronteren me de hele dag met het feit dat ik niks te doen heb.
Maar het is voor ons lichaam niet mogelijk om maar altijd actief te zijn. Daar is het simpelweg niet voor gemaakt. Dwingen we het lichaam daar wel toe? Dan raakt het opgebrand.
Sterk verband tussen social media en FOMO
Vivek Wadha, de wereldberoemde technologie expert en schrijver van ‘Your happiness was hacked’, vergelijkt Facebook en Instagram met sigarettenfabrikanten en drugsdealers. Hij zegt dat social media bedrijven decennialang onderzoek hebben verricht om ons verslaafd te maken. Hij heeft ook wel een punt, want we zitten gemiddeld 2,42 uur op onze smartphone. En hoe vaker we op onze smartphone kijken, des te vaker zien we dat anderen leuke dingen doen waardoor de kans groter wordt dat we last krijgen van FOMO. Ikzelf kan het me niet meer voorstellen om zonder smartphone en social media door het leven te gaan. Dus ik ben ook een beetje verslaafd. Hoe zit het met jou? Ga eens naar instellingen en kijk eens naar jouw gemiddelde schermtijd.
Leuk weetje: Hoe vaak je ook je smartphone gebruikt, in je dromen komt de kleine machine nooit voor.
Hoe verlaag je die sociale druk?
Je hoeft echt niet meteen Instagram en Facebook te verwijderen. Het kan ook gewoon heel leuk zijn. Maar wees gewoon lief voor je hersenen en gun ze van tijd tot tijd wat rust. Doe juist dingen die ervoor zorgen dat jij je smartphone even vergeet. Spreek met jezelf af dat je bepaalde tijden hebt dat jij je smartphone niet gebruikt. Zo heb ik met mezelf afgesproken dat ik niet op mijn smartphone kijk tijdens het eten, het sporten en het fietsen. Zo makkelijk kan het zijn. Wees daarnaast een beetje lief voor jezelf. Heb je een keer niets te doen? Heerlijk toch! Geniet er dan ook lekker van. Gun jezelf die rust en weet dat je op dat moment heel goed voor je lichaam aan het zorgen bent.