Elk burn-out geval kost jouw organisatie gemiddeld €60.000 en ruim 17% van alle werknemers ervaart burn-out klachten. Naast het feit dat de kosten stijgen, dalen de inkomsten ook nog eens. Want een zieke werknemer kan niet werken en levert dus niets op. Om deze redenen is stresspreventie op het werk zo belangrijk geworden. Je wilt natuurlijk niet dat een werknemer uitvalt. Als één werknemer uitvalt dan neemt het risico op een sneeuwbaleffect toe. Want dan moeten de collega’s het extra werk opvangen waardoor deze weer sneller burn-out raken. Het is de nachtmerrie van elk bedrijf en dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw werknemers mentaal fit en gezond blijven? Er zijn voornamelijk twee manieren om dit te doen.
- Je creëert een minder stressvolle omgeving voor je werknemers;
- Je maakt je werknemers stressbestendiger.
Een stressvriendelijke omgeving op werk
We gaan voor een stressvriendelijke omgeving, want stressvrij bestaat niet. We hebben namelijk allemaal stress nodig om te kunnen functioneren. Acute (tijdelijke) stress is juist heel goed voor ons en helpt ons beter presteren. Alleen langdurige stress zorgt ervoor dat het lichaam uitgeput raakt. Het is dus belangrijk dat jij een omgeving creëert waarin de werknemers goed kunnen ontspannen. Hieronder een paar tips voor stresspreventie op werk:
1. Zorg dat iedereen voldoende tijd heeft om pauze te nemen.
Typisch gevalletje van een open deur intrappen. Maar het zal je verbazen hoeveel werknemers geen pauze (kunnen) nemen. De drukte in de zorg is hier een goed voorbeeld van.
2. Investeer in sportactiviteiten voor medewerkers.
Elke donderdag na het werk een bootcamp met het team. Sporten breekt stresshormonen af en laat het lichaam ontspannen.
3. Een duidelijk overzicht geeft rust.
Wat zijn we aan het doen, hoe gaan we het doen en wie gaat wat doen. Een duidelijke planning geeft overzicht en rust in het hoofd.
4. Laat werknemers niet structureel overwerken.
Elke werkweek langer dan 38 is ongezond voor een werknemer. Overwerk vergroot de kans op hart- en vaatziekten, het is slecht voor de nachtrust en de hersenen kunnen minder goed ontspannen.
5. Geef complimenten en zorg voor een aangename werksfeer.
De dingen die je aandacht geeft zullen groeien. Focus jij op de slechte dingen? Dan zal er een gespannen sfeer ontstaan. Maar focus je juist op de positieve dingen? Dan zal dit juist groeien en een aangename sfeer creëren. Complimenten zorgen voor de aanmaak van oxytocine en dit gelukshormoon breekt stress af!
6. Zorg voor een vertrouwenspersoon.
Als een werknemer last heeft van klachten en hulp wil vragen is het belangrijk dat hij of zij terecht kan bij een persoon die niet oordeelt. Een leidinggevende is meestal geen goede vertrouwenspersoon. Want stel, je bent hard aan het werk voor promotie en je krijgt last van burn-out klachten. Je wilt dit niet tegen je leidinggevende vertellen omdat je dan bang bent dat hij je zwak vindt. Dan kun jij je promotie wel vergeten.
7. Neem een hond op de werkvloer.
Het maakt werknemers socialer en zorgt voor een goede dosis oxytocine (knuffelhormoon) wat stresshormonen afbreekt.
8. Geef werknemers meer zeggenschap en autonomie.
Zelfstandig werken vergroot geluk en bevlogenheid en dit verlaagt stress!
Stresspreventie op het werk door werknemers stressbestendig te maken
Je kunt er ook voor kiezen om de stressbestendigheid van je werknemers te vergroten. Je kunt alles leren. Gezond met stress omgaan is ook heel goed te trainen. Volg eens een keer met een selecte groep een stress workshop. Het is een workshop waar de wetenschap achter stress duidelijk wordt door middel van veel interactie en persoonlijke oefeningen. Werknemers leren niet alleen veel over stress, maar voelen en ervaren het juist ook echt. Heel interactief dus! Naast het feit dat het heel leerzaam en waardevol is om te doen, is het ook gewoon leuk. Uiteindelijk kan het de organisatie veel geld en ellende besparen.
Iedereen kan burn-out raken. Het is geen ziekte en het raakt juist gezonde werknemers met een enorme inzet en verantwoordelijkheid. Zorg daarom goed voor je werknemers. Zorg voor een stressvriendelijke omgeving en train je werknemers om goed met stress om te gaan. Vergeet niet, wie geen tijd maakt voor de mentale gezondheid van de werknemers zal tijd moeten maken voor ziekte.