Het voorkomen van een burn-out
De wereld waarin we leven vraagt enorm veel van ons. Het werk wat we leveren moet steeds sneller, beter en efficiënter. Maar ook het sociale leven kan veel van ons verlangen. Soms kom je uitgeput thuis na een dag hard werken en kijk je uit om een avond lekker door te brengen op de bank met je favoriete serie, maar dan bedenk je je dat er een verjaardag, borrel of ander feestje gepland staat waar je verwacht wordt. Uiteindelijk wordt er aan alle kanten aan je getrokken en als jij op alles ‘JA‘ zegt is het bijna onvermijdelijk dat je een burn-out krijgt. Maar hoe kun je dit voorkomen? Hoe reageer jij als er iets van je gevraagd wordt waar je eigenlijk helemaal geen zin of tijd voor hebt? Er zijn 3 manieren van reageren, maar van deze 3 is er maar 1 die een burn-out voorkomt!
1. Boos worden
Dit wordt in het algemeen net iets sneller gedaan door mannen. Stel dat je partner je vraagt om de afwas te doen. Je hebt hier totaal geen zin in en hebt dit de laatste drie keer ook al gedaan. Binnen een seconde reageer je gepikeerd met veel gescheld en geschreeuw en vervolgens loop je boos weg. Los van het feit dat dit niet zo prettig is voor je omgeving is dit ook nog eens heel slecht voor je gezondheid! Als je boos wordt vergroot je namelijk de kans op een hartaanval voor de komende 2 uur met 850%. Dan is het risico bijna 9x zo hoog! Verder is de kans op hart- en vaatziekten groter. Het enige positieve aan deze manier van reageren is dat de emoties tenminste ‘eruit’ zijn. Maar voor het voorkomen van stress is dit minder geschikt.
2. Onderdrukken van emoties
Dit is dan weer iets wat vaker voorkomt bij vrouwen. Je baas komt naar je toe en vraagt je of je wilt overwerken. Je hebt er totaal geen energie voor en wilt eigenlijk het liefst zo snel mogelijk naar huis en een lekker warm bad nemen. Maar toch wil je niet tegen je baas in gaan en je zegt vervolgens dat het geen probleem is om langer te blijven. Je bijt dus gewoon op je tong en onderdrukt je gevoelens en gaat verder met een neppe lach. Het onderdrukken van emoties creëert enorm veel stress en Gabor Maté, een Canadese arts en onderzoeker, zegt dat het onderdrukken van emoties juist leidt tot burn-out en nare immuunziektes al ALS, alzheimer en zelfs tot kanker. Dat is nogal wat! Het gezegde ‘The good die young’ klopt dus ergens wel.
3. Gewoon ‘nee’ zeggen
Het lijkt heel simpel, maar het is een skill die nog maar veel te weinig mensen bezitten. Het ‘nee’ durven zeggen tegen verzoeken van je omgeving is DE manier om een burn-out te voorkomen. Vol zelfvertrouwen en zonder smoesjes en schuldgevoel zeggen wat je wil op een respectvolle manier. ‘Dat werkt niet voor mij’, is iets wat je vaak hoort en goed werkt. Het zal je verbazen hoe begripvol de meeste reacties zullen zijn. Het merendeel heeft er gewoon begrip voor en dan hoef je nog niet eens een reden te geven. En wees niet bang om mensen teleur te stellen. Je kunt er niet iedereen in je omgeving ‘pleasen’ en ook nog eens je eigen behoeftes vervullen. Wees sterk in je reactie en durf gewoon ‘nee’ te zeggen! Het is de gouden tip om een burn-out te voorkomen.
Benieuwd wat er gebeurd als je toch geen nee kunt zeggen? Lees dan hier verder!