VTV 2018: De druk op ons dagelijks leven neemt toe

Drukker samenleving

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt, maar de druk op ons dagelijks leven neemt toe. Dat is nu ook vastgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zo hebben studenten, scholieren en jongvolwassenen meer prestatiedruk. Maar de toenemende druk is er ook voor volwassenen. Want werkenden krijgen meer druk door de opkomende 24-uurseconomie. Daarnaast worden steden steeds groter en drukker. Het staat allemaal in het rapport van de VTV 2018. Ik zal het even simpel voor je uitleggen.

Wat is de VTV 2018?

De VTV 2018 staat voor Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018. Dit rapport laat zien hoe onze volksgezondheid zich ontwikkelt en wat de opkomende aandachtspunten zijn. Uit dit rapport blijkt dus dat de druk en daardoor stress steeds groter wordt. Dit leidt tot een toename van psychische klachten als depressie, slaapproblemen en burn-out.

De komst van de 24-uurs economie

We kunnen tegenwoordig midden in de nacht naar de sportschool, fabrieken draaien gewoon 24/7 door en de supermarkt is inmiddels gewoon 7 dagen in de week open. De komst van de 24-uurseconomie is één van de zaken die ervoor zorgt dat de druk en stress bij werkenden toeneemt. Want vaak wordt er van werknemers verlangt dat ze flexibel zijn in de werktijden. Ik merk het ook bij mezelf. Zo werk ik ook wel eens in het weekend of in de avond. Of kijk eens naar je eigen situatie. Ben jij iemand die nog een 9 tot 5 baan heeft? Of ben je ook steeds vaker buiten kantoortijden met je werk bezig?

Scholieren en studenten ervaren meer prestatiedruk

VTV 2018

Je leest het overal. Scholieren, studenten en jongvolwassenen ervaren steeds meer prestatiedruk. Zo gaf in 2014 78% van de jongvolwassenen al aan dat de druk hoog was. Inmiddels zitten we in 2019 en de druk lijkt alleen maar groter te zijn geworden. Want tegenwoordig zijn de meeste studenten verplichten om te lenen voor hun studie. Daarnaast zijn de prijzen voor een kamer in de grote steden sterk gestegen. Tegenwoordig heeft 60% van de studenten een betaalde baan naast de studie, terwijl dit in 2004 nog maar 39% was. Dit zorgt natuurlijk voor een hoge financiële druk. Daarnaast wordt het werken aan een mooi CV ook steeds belangrijker. En alsof dat nog niet genoeg is wordt de sociale druk ook steeds groter.

Kijk maar eens naar Instagram. De hele dag zie ik leuke en vrolijke berichten voorbij komen. Terwijl het simpelweg niet mogelijk is om altijd gelukkig te zijn. Maar die verwachting creëert Instagram onbewust wel. Vaak heb ik een gesprek met vrienden waarin ze aangeven dat zij zich helemaal niet gelukkig voelen, maar vervolgens verschijnt er wel een vrolijke foto op Instagram waarin ze de schijn ophouden dat hun leven een groot feest is.

Steden worden drukker

De grote steden worden steeds groter en daardoor ook drukker en luidruchtiger. Hierdoor neemt de geluidsoverlast toe en hebben steeds meer mensen last van slaapproblemen en mentale vermoeidheid. Doordat er meer mensen in de steden komen wordt er ook minder ruimte beschikbaar gesteld voor groen en water. Terwijl veel groen juist heel ontspannend werkt voor onze hersenen!

De VTV 2018 leidt naar een grondige studie

Allemaal leuk en aardig dat de VTV 2018 deze risico’s ziet, maar wat gebeurt er nu verder mee? Dat kan ik je vertellen! Dit rapport leidt uiteindelijk naar een grondige studie die niet alleen de gehele situatie in kaart brengt, maar ook met oplossingen komt. Deze studie komt binnenkort uit en als het zover is, dan zal ik je de resultaten van deze studie simpel samenvatten. Mocht je in de tussentijd nog vragen hebben? Neem dan gerust contact met me op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *