In deze presentatie slaat Thijs Launspach werkelijk de spijker op de kop! Millennials lopen een groter risico om met een burn-out ziek thuis te zitten. Maar hoe kan dit nou precies? Waar ligt het precies aan dat deze generatie zo gevoelig is voor stress en burn-out? Daar moet toch een reden voor zijn? Nou, die reden is er zeker! Het zijn meerdere redenen zelfs! In dit korte filmpje wordt aan de hand van vijf oorzaken uitgelegd waarom millennials een groter risico lopen.
Wat zijn millennials?
Heel simpel. Millennials zijn de mensen die geboren zijn tussen 1980 en 2000. Ben jij in de jaren 90 geboren en ben je echt een 90’s kind? Dan behoor jij, net zoals ik, tot deze groep. De reden dat wij millennials genoemd worden is heel voor de hand liggend. Wij hebben namelijk onze vormende jaren gehad aan het begin van het nieuwe millenial, het jaar 2000.
Millennials zijn hoogst individualistisch opgevoed.
Klinkt heel mooi, maar wat betekent dit nu precies? Dit betekent dat de ouders van de millennials hun kinderen hebben opgevoed om zelf heel zelfstandig te kunnen leven. Dit wordt gekenmerkt door uitspraken als: ‘Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk!’, ‘Je kunt alles worden wat je wil! Als je maar hard genoeg je best doet!’ en ‘meedoen is belangrijker dan winnen!’. Hierdoor hebben deze mensen het gevoel dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun leven. Op zich is daar niets mis mee. Maar dat betekent ook dat als het even niet lukt op werk of ergens anders, dat ze zich dat persoonlijk aanrekenen. Dit zorgt ervoor dat ze kwetsbaarder zijn voor tegenslagen.
Wie ben ik nou eigenlijk?
Waar sta ik nu voor? Wat vind ik belangrijk in het leven? Dit zijn zaken waar millennials zich mee bezighouden tijdens en na hun studie. Vroeger, zo een dertig jaar geleden, gingen mensen vaak na hun studie meteen werken in een vaste baan voor een langere periode. Millennials doen dit niet meer, of in ieder geval veel minder snel. Het duurt langer voordat ze een vaste baan krijgen en zijn veel meer bezig met de zoektocht naar zichzelf. Dit wordt door Thijs omschreven als: ‘De tijd tussen de puberteit en de tijd van volwassen voelen is steeds langer geworden’. Millennials krijgen dus pas op latere leeftijd een vaste baan, trouwen later en kopen pas op latere leeftijd een huis. Millennials zijn dus graag bezig met zichzelf te ontwikkelen en in kaart brengen wat nu belangrijk is. Dat is eigenlijk super goed! Maar aan de andere kant hebben ze ook de verwachting dat ze voor hun dertigste hun doelen bereikt moeten hebben. Natuurlijk is dit niet reëel, maar dit geeft wel veel stress.
Social media
Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat worden door millennials gebruikt om met elkaar in verbinding te staan. Maar onbewust worden deze social media ook gebruikt om te bepalen hoe gelukkig ze nu zijn. Het grote nadeel hiervan is dat er alleen maar positieve posts geplaatst worden. Hierdoor krijgen millennials al snel het gevoel dat alles wat ze doen ook leuk en spannend moet zijn. Er wordt een heel onredelijk beeld van de werkelijkheid gecreëerd, namelijk dat het altijd leuk moet zijn. Maar dit is het natuurlijk lang niet altijd zo! Dus als het even wat minder gaat in het leven, voelen millennials zich extra down. ‘Waarom voel ik me zo slecht, terwijl iedereen om mij heen het leuk heeft? Wat doe ik toch verkeerd?’ Dit is een logische gedachte, maar niet reëel dus. Als gevolg hiervan zitten steeds meer jongvolwassenen bij de psycholoog.
De banen liggen niet meer voor het oprapen
Vroeger kwam je van school en stonden de werkgevers met open armen op je te wachten. Die tijden zijn inmiddels wel voorbij. Door de economische crisis is de vraag naar arbeid veel minder geworden. Dus voor millennials is het veel lastiger om na hun studie meteen een baan te vinden en dat geeft stress!
Altijd de ideale wereld
Millennials hebben hoge verwachtingen van zichzelf. Dat is een ding wat zeker is. Maar het probleem zich in de manier van handelen als het even tegen zit. Het leven gaat niet altijd over rozen en dat is gewoon hoe de wereld in elkaar zit. Maar als het millennials tegen zit, dan kunnen ze dit heel lastig accepteren. Dus in plaats van te accepteren dat het niet altijd goed kan gaan geeft deze generatie juist extra gas om maar te voldoen aan de (eigen) verwachtingen. De perfecte cocktail om helemaal over je grens heen te gaan en burn-out te raken dus!
Meer weten over stress en burn-out? Lees hier lekker verder!